Rasa – Standardul rasei

  Caracteristicile de rasă a ovinelor Țigaie Ruginie ( Standardul de rasă)

  Efectivele de Țigaie ruginie, în comparație față de restul populațiilor de Țigaie, au un format corporal mai mic, dar cu o constituție mai robustă.

  Lâna este de culoare albă, dar ușor mai fină și mai mătăsoasă, față de restul populațiilor de Țigaie cu o finețe între 30 și 35 microni. Jarul pe cap și pe picioare este ruginiu, roșcat gălbui, uneori castaniu deschis. În efectivele de Țigaie ruginie apar exemplare de varietatea neagră, datorită genelor recesive de culoare neagră și se evidențiază prin coloritul negru al lânei și al jarului. Animalele de culoare neagră apar într-un procent de 2-3  % din efectiv.

  Capul: Nasul oilor fiind drept sau ușor convex, fiind mai berbecat în cazul berbecilor.

  Urechile: sunt de mărime mijlocie purtate orizontal.

  Jarul de pe față, cap și membre:  variază între ruginiu,  roșiatic, roșcat gălbui sau castaniu. Coarnele: berbecii au coarne mari (60-70 cm lungime) răsucite în una, două spirale. Există și berbeci ciuți sau cu coarne rudimentare (melci) aceștia deținând o pondere de 4-10% din total efectiv. Oile sunt lipsite de coarne, dar există o proporție de 16-18% din efectivul total care au coarne rudimentare sau coarne mici nespiralate.

  Gâtul are dimensiuni mijlocii ca lungime și grosime și nu prezintă falduri cutanate.

  Trunchiul este mijlociu sau mijlociu spre mare cu aspect uneori piriform și acoperit cu lâna semifină.

  Crupa la Țigaia Ruginie este mai îngustă, ușor oblică, jigourile au dezvoltare medie.

  Constituția este, la majoritatea exemplarelor din Țigaie Ruginie, robustă.

  Ugerul este globulos, coada lungă și acoperită cu lână, iar pielea de pe trunchi este fără pliuri.

  Lana este semifină, cu grosimea de 30-35 microni, de culoare albă.

  Țigaie Ruginie este o rasa exploatată, momentan pentru producția de carne – lapte – blană și lână.

  Producția de carne

  Mieii din rasa Țigaie cântăresc la fătare, în medie, între 2 și 4 kg. La 45 de zile pot ajunge la 10-15 kg, iar la 120 zile la 25-30 kg. La vârsta de 5 luni, ajunge tineretul la greutatea de 35-40 kg. Sporul mediu zilnic este de 200-250 g. În perioada de alăptare mieii, furajați suplimentar, cu furaje granulate complete, pot realiza sporuri mai ridicate, de 250g.
            Carnea are calități gustative deosebite, fiind apreciată atât de consumatorii locali, dar și în străinatate, fiind mai fragedă și nu are miros de seu.  Mieii din rasa Țigaie Ruginie, îngrășați, sunt de regulă preferați la export înaintea mieilor celorlalte rase autohtone.

  Defectele principale ale rasei, la producția de carne, care trebuie corectată prin ameliorare este, prolificitatea mică, în jur de 110 %, fiind sub media tuturor raselor europene și depunerea separată a seului, de la greutatea vie de aproximativ 28 kg, nefiind rentabilă îngrășarea la greutăți mai mari, de 30-35 de kg, cerută de piața cărnii din vestul Europei datorită unui consum specific mai mare și totodată rezultă un grad de marmorare mai mică a cărnii.

  Producția de lapte

  Producția medie totală variază la oile din rasa Țigaie Ruginie în limite foarte largi, între 50-120 kg, în 5-7 luni de lactație.   

  Media producției de lapte la Țigaie Ruginie este de  50-80 kg, în funcție de exploatație si modul de furajare, producție, care raportată la kg/corp, se apropie de țigaia de șes.   

  Conținutul în grăsime este 7%, iar în proteină de 6,5%, costituind o materie primă excelentă pentru a produce telemea, cașcaval, iaurturi și brânză grasă. Produsele din lapte de oaie fiind la moda atât în vestul europei cât și pe piața produselor tradiționale din Romania, trebuie ameliorată și capacitatea de producție a rasei TiRu în viitor și este recomandat  producerea de brânzeturi fermentate, foarte cerute de piața din Vestul Europei.

  Producția de lână

  În zilele noastre, prețul lânii fiind scăzut pe plan mondial, s-a redus importanța producției de lână la TiRu. Extinderea, finețea și producția de lână sunt importante ca și caracter de rasă și este recomandată conservarea acestor caractere.

  Oile din rasa Țigaie Ruginie produc între 1,5-3 kg de lână, iar berbecii 3-5 kg, cu o finețe de 30-35 de microni. Lâna oilor din rasa Țigaie Ruginie momentan este folosit la confecționarea păturilor și a stofelor mai groase, cât și în industria postavurilor, fiind un produs ecologic, cerut ce în ce mai mult de piață.

  Prolificitatea, precocitatea, capacitatea de reproducție

  La rasa Țigaie Ruginie, perioada de montă fiind sezonieră, în perioada Septembrie- Octombrie, având o fecunditate de 95 %, și o prolificitate de aproximativ 105%. În cazul furajării după metoda Flushing se poate ridica la 110-115%. Din păcate mulți proprietari de oi sacrifică de Paște mieii gemelari, făcând de fapt o contraselecție la prolificitate, din care cauză, prolificitatea este mult sub media populațiilor de ovine din Europa.

  Țigaia Ruginie fiind o rasa mai precoce decât rasa Țurcana , la efectivele din vârful piramidei de ameliorare,  vârsta la prima montă și la prima fătare se reduce sub 12 luni, dacă sistemul de întreținere și furajare sunt excepționale.

  Tăbăcărie

  Blănițele mieilor sugari din rasa Țigaie prezintă bucle mici în formă de bob de piper, de nuanțe diferite, de la alb, ruginiu la fumuriu, negru,. De aceea, acestea sunt foarte căutate pentru gulere, căciuli, căptușeli. Blănițele de tineret sunt folosite mai ales pentru a produce imitații de blănuri scumpe, cum sunt cele de nutrie sau mouton d’oré.

  Parametri medii morfometrici TR – 100: (STANDARD DE RASA)

  Talia: Berbeci: 65-70 cm, Oi mame, 55-65 cm.

  Greutatea: Berbeci : 55-80 kg, Oi mame de Țigaie Ruginie 35-50kg.

  Caracteristici care exclud intrarea animaleleor în Registrul Genealogic:

  • Neîndeplinirea parametrilor minimi de producție; 
  • Greșeli mari de conformație și constituție, defecte ale lânii (lâna necaracteristică a rasei, apariția petelor sau bălțăturilor în învelișul pilos); 
  • Jar deschis, negru sau bălțături pe cap și  pe picioare; 
  • Lâna cu păr de acoperire mare, de tip Stogoșa.

Condițiile minime de acceptare a animalelor în Registrul genealogic:

Condițiile minime de îndeplinit pentru acceptare RG Femele Masculi
Vârsta maximă la prima fătare (luni) 24
Spor mediu zilnic minim (g/zi) 150 200
Greutatea minimă la un an(kg) 30 40
Producția de lapte minimă/an/ lactație 40